Úrad PSK vyplatil zamestnancom odmeny v celkovej výške 115.000 eur

27.10.2009 Prešov

Prešov 27. októbra (TASR) – Odmeny v celkovej výške približne 115.000 eur (3,46 milióna Sk) vyplatil svojim pracovníkom k septembrovej výplate Úrad Prešovského samosprávneho kraja.
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková dnes pre médiá uviedla, že išlo v priemere o 700 eur (21.088 Sk) na jedného zamestnanca.
Podľa hovorkyne je Prešovský samosprávny kraj najväčší z pomedzi všetkých samosprávnych krajov, má najviac organizácií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti a okrem toho bol úspešný pri čerpaní prostriedkov z eurofondov, čo prináša zvýšené nároky na administráciu.
Úrad PSK má 164 zamestnancov. Hovorkyňa tvrdí, že je to najmenej pracovníkov spomedzi všetkých úradov na celom Slovensku. \"Podľa limitu by sme mali mať 194 pracovníkov. Znamená to, že máme podstav, ale tú prácu musíme urobiť bez ohľadu na to, koľko ľudí tu pracuje, \" povedala Fitzeková. Dodala, že v dôsledku krízy zaviedli začiatkom roka úsporné opatrenia a v priebehu prvého polroka vyčerpali mzdové prostriedky len na necelých 40 percent.
Fitzeková uviedla, že o tieto peniaze vlastne ukrátili zamestnancov a teraz im ich v podstate naspäť vyplatili. Pracovníci podľa nej dostali odmeny naposledy v minulom roku.
Predseda PSK Peter Chudík konštatoval, že odmeny sa vyplácali aj v minulých rokoch a vyplatili ich aj teraz. Podľa neho sú tie tohtoročné nižšie ako v rokoch 2006 - 2008. Na otázku médií prečo sa vyplácali v čase krízy a pred voľbami, Chudík uviedol, že po znížení druhého rozpočtu sa vyvíja v súčasnosti ako vyrovnaný, prípadne mierne plusový, situácia sa zlepšila a podľa neho si odmenu pracovníci zaslúžia.
\"Pracovníkov na úrade som prijímal všetkých ja, s niektorými robím osem rokov, s niektorými možno len rok, nechápem, prečo by som si ich mal kupovať, absolútne ma to nenapadlo, \" povedal Chudík. Zároveň potvrdil, že peniaze dostanú aj organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, o ich využití však rozhodnú riaditelia.
Nezávislý poslanec Tomáš Lešo považuje vyplatenie odmien za kompetenciu predsedu PSK, ktorý má zvážiť, či si ich zamestnanci zaslúžia. \"Argumentuje tým, že PSK tam má rezervu, čo sa týka počtu zamestnancov, takže pravdepodobne od toho sa to všetko odvíjalo, \" dodal Lešo.
Poslanec zastupiteľstva PSK Zdenko Velecký (SDKÚ-DS) s vyplatením odmien súhlasí. \"Myslím si, že keď hospodárili tak, že ušetrili nejaké prostriedky, nepozerajme sa na to, ako na niečo nemorálne, \" konštatoval.
 

Vyberte región